19
Apr 16

Nederlandse keuken

Hoe komt het eigenlijk dat wij met het bord op schoot eten, vraag Huub Teesing zich af?

Nederlanders staan bekend om het volk dat altijd klokslag om 6 uur aan tafel gaat…. De bekende uitspraak van Studio Sport, “met het bord op schoot” geeft hier een goede lading aan?

Hoe komt onze traditionele manier van eten eigenlijk tot stand en wat gebeurt er vandaag de dag met de bekende schijf van 5?

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed.

De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen (aldus Wikipedia).

downloadNederland kent een eetcultuur die afwijkt van veel andere culturen. Voor toeristen die Nederland bezoeken en voor mensen die zich in Nederland vestigen is het vaak wel eventjes aanpassen. Dat komt onder andere door de vrij sobere manier van eten en het feit dat de eerste twee maaltijden in veel Nederlandse gezinnen uit brood bestaat. Hoewel er een duidelijk groeiende invloed is van andere culturen zie je dat de gewoonte om vooral veel brood te eten niet snel verdwijnt. Helaas is het zo dat indien een broodmaaltijd vervangen wordt door iets anders, het vooral vaak een ongezonde vervanging betreft zoals fastfood en snacks, toch jammer vindt Huub Teesing die graag zou zien dat ook in Nederland obesitas in de kiem wordt gesmoord.

Gemiddeld neemt een Nederlander drie maaltijden per dag tot zich. Het ontbijt wordt meestal genuttigd zodra men opgestaan is. In de meeste gevallen wordt het ontbijt thuis gegeten. Een klein deel van de Nederlanders ontbijt buitenshuis (o.a. vanwege vroege starttijd van het werk) en een klein deel eet zelden of nooit een ontbijt. Omdat er in een gezin vaak verschillende tijden zijn dat men op pad moet, gebeurt het steeds vaker dat het ontbijt niet door alle gezinsleven gezamenlijk gegeten wordt. Een ontbijt in Nederland bestaat grotendeels uit brood (boterhammen) met beleg. Nederlanders kennen een aantal typisch Nederlandse gewoontes om brood te beleggen zoals hagelslag, pindakaas en muisjes. Ook zuivel met graanproducten zoals cruesli en muesli zijn populaire vormen van ontbijt. Warme elementen zoals ei worden doordeweeks zelden gegeten bij het ontbijt. In het weekeinde komt dit veel meer voor. Dit is in andere landen toch vaak anders, niet alleen vanwege de diversiteit aan gerechten, maar ook vanwege het feit dat men op andere tijdstippen ander soort maaltijden nuttigt.

In Nederland is er ook een toenemende belangstelling voor verantwoord eten. Het begrip ‘verantwoord’ is erg breed. Het kan slaan op de samenstelling van de maaltijd (hoeveelheid calorieën, hoeveelheid vitaminen, de aanwezigheid van anti-oxidanten), op de oorsprong (biologisch), op de bereidingswijze (minder frituren en bakken) of op de duurzaamheid van de producten (streekproducten ipv bijvoorbeeld fruit uit een ander continent). Je ziet vooral een groeiende belangstelling voor biologische producten. Deze trend zet zich voort in supermarkten. Ook die hebben steeds meer biologische producten in hun assortiment. In veel gevallen is het vooral de portemonnee die ervoor zorgt dat men vaak noodgedwongen terugvalt op de producten die minder verantwoord zijn. De nieuwe bekende schijf van 5 zal daardoor voor veel mensen naar alle waarschijnlijkheid toch ook nog eens duurder uitpakken, dit terwijl het bekende “snacken” vaak toch duurder is dan een normale voeding voorbereiden. Desondanks ziet Huub Teesing hier een bekende trend in ontstaan, waarbij ouders geen zin hebben om “wat langer” in de keuken te staan….

De nieuwe schijf van 5 voegt hopelijk iets leuks toe aan de keuken en onze (on)gezonde manier van eten!


Leave a Reply


Copyright © 2018 Huub Teesing – Teesing Group
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes