11
May 17

A new century

De eerste honderd dagen van de president, zelden zijn deze zo goed verlopen, of juist niet? Weinig presidenten zijn zo vaak over de tong gegaan als de nieuwe machtigste man op aarde.

Iedereen kent de oude man inmiddels wel, vanuit Noord Korea, Japan, Rusland tot elk land in Europa aan toe, Trump is bigger than ever. Huub Teesing uit Rijswijk blijft tot zijn eigen stomme verbazing gebiologeerd kijken naar hetgeen Trump aan het bewerkstelligen is…..

PRESIDENT-MainEen willekeurige tijdsdemarcatie, gecreëerd door een conglomeraat van journalisten en historici’, volgens een woordvoerder van president Obama. Geen president die er zin in heeft, dat eerste rapport over zijn functioneren waarmee de media al drie maanden na zijn aantreden massaal uitpakken, iedereen wordt hier aan de schandpaal genageld vindt Huub Teesing. Het is allemaal de schuld van Franklin Delano Roosevelt. Die kwam in 1933 aan de macht in tijden van diepe recessie. Hij riep het Congres in spoedberaad bijeen om de acute bankencrisis op te lossen. Maar daarna gebruikte hij de situatie om in korte tijd de ene na de andere wet door het parlement te loodsen. Honderd dagen na de eerste noodsessie ging het Congres met reces en had Roosevelt met vijftien belangrijke wetten de staat een veel belangrijker rol in de economie gegeven. Dat record heeft geen president meer geëvenaard. Vandaar de weerzin. Honderd dagen is ook een erg vroeg moment voor een oordeel over de president. Jimmy Carter werd na honderd dagen door de Amerikanen zeer gunstig beoordeeld, om drie jaar later te worden afgedankt als een mislukte president. Het honderddagenmoment van George W. Bush (die ook gunstig werd beoordeeld) viel maanden voor 11/9, de gebeurtenis die zijn presidentschap heeft bepaald. Obama waarschuwde al in zijn overwinningsrede dat zijn taak misschien niet eens in één termijn kan worden volbracht. En ook nu zeggen de meeste commentatoren dat het voor een oordeel te vroeg is, maar is dat ook zo? Huub Teesing vindt van niet…. Maar pers en publiek laten zich hun peilmoment niet afpakken. Vandaar dat het Witte Huis, steeds handig met de media, er het beste van maakt. Obama houdt vandaag een town hall-ontmoeting met burgers in St. Louis. ’s Avonds beantwoordt hij vragen op een rechtstreeks uitgezonden persconferentie. Een slecht peilmoment is het dan ook niet voor Obama. Het publiek en de media oordelen over het algemeen gunstig over hem, en zijn eerste honderd dagen zijn vol actie geweest. Van een gigantisch stimuleringspakket tot een nieuw vrijwilligersinitiatief, Obama heeft door de crisis nu al veel meer gedaan dan de meeste presidenten op dit punt. Maar FDR’s record kan ook hij niet breken.

Over records breken gesproken, Trump gaat zeker de boeken in. Of het nu gaat om de wijze waarop hij zijn campagne heeft gevoerd en dus gewonnen, tot en met alle nieuwe regels en veranderingen die hij wilde doorvoeren.

Zelden tot nooit is het voorgekomen dat een hoogwaardigheidsbekleder, laat staan een president zo vaak is terug gefloten door verschillende rechters. Het lijkt alsof Turkije voor heel veel mensen de ver van mijn bed show aan het worden is, maar in de Verenigde Staten gebeuren wat Huub Teesing betreft dezelfde praktijken….


Leave a Reply


Copyright © 2018 Huub Teesing – Teesing Group
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes