07
Sep 16

Waarom darmen zo belangrijk zijn

Dit is een onderwerp waar normaal gesproken nogal gniffelend over wordt gedaan, aldus Huub Teesing. Toch is het een zeer belangrijk orgaan van het menselijk lichaam. Veel ziekteverschijnselen vinden hun oorsprong in niet goed funtionerende darmen.  Veel van de onderliggende informatie heeft Huub Teesing uit het plezierig leesbare boek van Guilia Enders genaamd: Darm mit Charme.

waarom-darmen-zo-belangrijk-zijnZover mij bekend is er nog geen Nederlandse vertaling van het leerzame boek. Het eten wordt door de volgende organen getransporteert: de ogen(het oog wil ook wat), de neus(lekkere geur of niet), de mond(smaak), de spijsvertering, de maag, de dunne darm en tot slot de dikke darm.  De darmflora zorgt ervoor dat het eten wordt verteert en de goede zaken van de verkeerde zaken wordt gescheiden.   Zo geven de genen van onze darmbacteriën aan wat we kunnen. Zo kan paracetamol voor bepaalde mensen giftiger zijn als voor andere: enige darmbacteriën maken een stofje, die de lever bij het ontgiften van de pijnstiller beinvloedt.  Of men een pijnstiller zomaar kan nemen, wordt in de buik besloten.

Te gemakkelijk wordt door artsen antibiotica voorgeschreven, zowel bij mensen als bij dieren(vaak ter voorkoming van). Antibiotica kan zeer nuttig zijn bij bijvoorbeeld een blaasontsteking(bacterie), maar helpt totaal niet bij een hevige verkoudheid(virus).  Antibiotica is een echte killer van darmflora, zodat vaak bij een kuur diarree ontstaat. Om dit te voorkomen, zou men bij de antibiotica een probiotica moeten slikken of yoghurt moeten eten omdat daar bifidobacteriën en lactobacillen in zitten. Door prébiotica gaat het erom, dat door het eten van bepaalde zaken goede bacterién ontstaan. Dit zou een aandachtspunt voor elke dag moeten zijn, aldus Huub Teesing.  Daarvoor zijn aan te bevelen: aardappelsalade, artichokken, asperges, bananen, lof, wortels, koude sushi-rijst, uien en knoflook.

Nog wat fabeltjes de wereld uit: een wind ruikt pas onaangenaam, als er wat mis is in de darmen.  Bifidobacteriën of lactobacillen verspreiden over het algemeen geen onprettige geur.  Yakult en Actimel helpen niet om de darmflora te verbeteren of te herstellen, dus aankoop daarvan is zinloos.


Leave a Reply


Copyright © 2018 Huub Teesing – Teesing Group
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes