07
May 15

Wijnen uit Spanje

Wellicht is het minder bekend, maar Spanje behoort tot de landen, die het meeste wijn produceren van de hele wereld..  Zowel rood, rosé als wit.

Huub Teesing wil zich graag in deze kolom beperken tot de witte wijn, ook omdat die veel minder bekend is vanuit Spanje. De meest bekende druivensoorten zijn voor de witte wijnen de sauvignon blanc en de verdego.  De eerste  druivensoort is niet uniek voor Spanje maar vind je ook in de Sancerre en de Pouilly-Fumé in Frankrijk, maar ook verder weg in Nieuw-Zeeland en Chili.  De herkenbare aroma’s zijn gras, rokerig, mineralen, citrusfruit, (groene) appel, kruisbes, (groene) asperges, peer, meloen en perzik.  De druif rijpt vroeg.  Door een te vroege oogst kan hij hard overkomen met agressieve, onrijpe zuren. Op zijn best zijn ze levendig, fris en sappig met vaak een intens aroma dat uit het glas stuift.  Niet echt een wijn die lang bewaard kan worden.

Huub Teesing was gisteren op een wijnproeverij, waar vooral aandacht werd geschonken aan organische wijnen. Organisch betekent dat geen pesticiden worden gebruikt. Om te voorkomen, dat de insecten de druiven kapot vreten, zijn tussen de paden planten met veel bloemen gepland.  De insekten komen daarop af, waardoor de oogst over het algemeen geen grote verliezen kent. Dat betekent dan ook, dat organische wijnen ook niet veel duurder hoeven te zijn. De smaak is echter voortreffelijk en het is natuurlijk een prettige bijkomstigheid, dat de druivenstokken niet zijn onderworpen aan allerlei giften, die de gezondheid kunnen bedreigen.

Een nieuwe tendens zijn wijnen, die afkomstig zijn biodynamische wijngaarden.  Dit lijkt een beetje zweverig, maar de smaken zijn heel zuiver en de prijzen van dergelijke wijnen lopen niet uit de hand.

Huub Teesing mocht gisteren de FrutoNoble wijn van de Sauvignon Blanc-druif van het wijnhuis Francisco Gomez proberen. Dit is een wijn die organisch én biodynamisch is met heerlijke fruitaroma’s.  Je kunt proeven dat de druiven hebben kunnen genieten van de Mediterrane zon. Om echt tot zijn recht te komen, moet de wijn koel worden geserveerd.  Bewaartijd niet meer dan 1-2 jaar.  Heerlijk bij vis of wit vlees of als apératief.


Leave a Reply


Copyright © 2017 Huub Teesing – Teesing Group
Proudly powered by WordPress, Free WordPress Themes